Eğitim & Öğrenim Geçmişim
İlk Öğrenim :
Ankara Kurtuluş İlk Okulu'ndan 1965 Haziran mezunuyum.
Orta Öğrenim :
T. E. D. Ankara Koleji orta kısmında İngilizce hazırlık sınıfını 1966 haziranında bitirdim.
"Siz ve Sağlığınız" adlı özel bir kurstan 1967 de sertifika aldım.
T. E. D. Ankara Koleji orta kısmından 1969 Haziran mezunuyum.
T. E. D. Ankara Koleji lise kısmından 1972 Haziran mezunuyum.
Yüksek Öğrenim:
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesinde 1972 - 1974 dönemlerinde İtalyan Dili ve Edebiyatı ana bilim dalında okurken babamın yanında çalıştığım için okula devam edemediğimden 2. Sınıfta bırakmak zorunda kaldım.
Bu okulda İtalyan dilinde vurgulamaların önemini kavradım. Bu okulda Türkçe dersimiz de vardı ama ne ilk ve orta öğrenimimizde, ne de bu okulda Türk dilinde vurgulamalara yönelik en küçük anlatım dahi olmadı. Oysa dilimizde de vurgulamalar çok önemlidir. 2000 öncelerinde bu vurgulamaları tek doğru kullanabilenler TRT spikerleri idi. Onlardan da şimdikilerin çoğunun diksiyonu bozuldu.
Dilimiz yitti gitti. Dilerim yeni kuşaklar yabancı özentisinden kurtulup yeniden canlandırırlar ama ne yazık ki doğrusunu öğrenebilecekleri kaynakları da kalmadı.
Elbette vurgulamalar, tonlamalar denli inceltmeler de önemli ama yine garip bir şekilde 1980 lerde inceltme işaretleri de yok edildi.
Örgün öğrenim olmasına rağmen gece bölümü olması sebebiyle devam mecburiyeti olmadığı için çalışma yaşamımın yanı sıra 1974 - 1978 dönemlerinde Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Bankacılık Sigortacılık Yüksek Okulu Sigortacılık bölümünde okuyarak 1979 Şubat'ında 4 sene üzerinden lisans düzeyinden mezun oldum. Bu okul bizden sonra Gazi Üniversitesi oldu.
Mesleki Diplomam :
1974 Kasım ayında girdiğim sınavı kazanarak 1975 senesi başında bu günkü adı Gümrük Müşavirliği olan Gümrük Komisyoncusu karnesini aldım. O sene bütün Türkiye'de bu belgeyi sadece 5 kişi alabilmiş idi.
Halen 1972 senesinde yürürlüğe giren 1615 sayılı gümrük kanunundan itibaren bu belgeyi en genç yaşta alan kişiyim ve yeni düzenlemeler sebebiyle de bu belgeyi artık hiç kimse 25 yaşından önce alamaz.
Bu gün itibariyle bu belge, belirli özellikte yüksek okullardan lisans düzeyinde diploma aldıktan sonra 5 sene ve 2 aşamalı staj ve sınav sonrası alınabilmektedir ki bu hali ile hukuk, tıp, her tür mühendislik, mimarlık vb. mesleklerinden çok çok daha ağır şartlara tabi olmakta, bir anlamda akademik kariyerlerde yardımcı doçentlik ve hatta doçentliğe tekabül etmektedir.
Böylesi ağır şartları olan bu mesleğin özel yüksek okulu olmaması (günümüzdeki gümrük yüksek okulları bu ihtiyacı karşılamanın hiç bir noktasında olmadığı gibi yasalar dâhilinde kendilerine verilen etkinlik te yoktur) kanun yapıcıların, kural koyucuların, memleketi yönetenlerin büyük eksiği ve hatta ayıbıdır.
Gümrük mevzuatı bütünüyle hukuk olduğundan bu meslek, aslında hukuk fakültelerinden sonra gümrüğe ilişkin yüksek lisans yapanların yüksek lisans sonrası 2 senelik stajdan sonra yapabileceği iş olmalıdır çünkü uygulamadaki müfredat, din ilmi dışında başkaca hiç bir bilim dalında olandan daha az değildir. Öylesine detaylar ve tuzaklarla doludur ki, bilgisayar destekli olmasa bütün mevzuata hâkim olmak nerede ise hiç kimsenin harcı değildir.
Sürücü Belgesi :
1974 Aralığında B sınıfı profesyonel, 1981 Mayısında E sınıfı ağır vasıta sürücü belgelerimi aldım.
1983 - 1994 arasında yurt içi yollarında doğudan batıya, kuzeyden güneye iş peşinde koştururken sanırım 1.000.000 km. den çok daha fazla direksiyon salladım.
Katıldığım birer ralli ve tırmanma yarışlarında edindiğim tecrübe ise, değil bir milyon km., onlarca milyon km. direksiyon sallamayla dahi edinilemeyecek denli önemli oldu. Bu yarışların hazırlığında anladım ki hiç bir iyi yarışçı asla ve asla trafikte yarışmaz, en usta sürücü ise hız yapan değil, trafiği asla tehlikeye düşürmeyen ve beklenmeyen zamanda beklenmeyen hallerle karşılaştığında arabayı yolda düzgün tutabilen, zamanında durdurabilen, başkalarının hatalarından doğabilecek kazaları dahi önleyebilendir.
|