Burhan Oralay
 
M. MURAT OTO

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü,
Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı, Öğretim Görevlisi

 

OTOBİYAGRAFİSİ

AKADEMİK ÇALIŞMALARI

KİTAPLARI

ANADOLUNUN SICAK YÜZLERİ

DİNLETİLERİ

KONSERLERİ

BESTELERİ

RÖPORTAJLARI

FACEBOOK SAYFASI

GOOGLE Arama Motorundan Arama

YOUTUBE Video Paylaşım Sitesinden Arama

 

OTOBİYOGRAFİSİ

1970 yılında Van’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Van’da tamamladı. Van endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümünü bitirdikten sonra Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir MYO Endüstriyel Elektronik bölümünde okudu. 1991 yılında kazandığı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni bölümünü 1995 yılında bitirdi. 1996 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni bölümünde Yüksek Lisans eğitimine başladı, 1998 yılında bitirdi. 1997 yılında aynı bölümde Araştırma Görevlisi, 2001 yılında da Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaya başladı. Halen bu görevine devam etmektedir.

Bitlisli Agit Oto ile Vanlı Fatma Taş (Kavasoğlu)’ın evliliğinden dünyaya gelen 5 çocuktan en küçüğü Ahmet Oto ile, Vanlı İsmail Yavuz (Topal Katipoğulları-Lololar) ile Bitlisli Saliha Kürümoğlu’nun evliliğinden dünyaya gelen 6 çocuktan ikincisi olan Gülşen Yavuz’un Evliliğinden doğan 3 çocuktan en büyüğüdür. Baba ve annesi 1947 Van doğumludurlar.

Müzik yaşantısına çocuk yaşlarda başladı. 5-6 yaşlarında Köy Enstitüleri geleneğinin son temsilcileri olan öğretmen okulları mezunu anne ve babasında öğrendiği mandolin ile başlayan müzik hayatında orta okul yıllarında bağlama ile devam etti. Lise yıllarında Ud’a merak saldı. İzmir’de öğrencilik yıllarında ud icrası ve Türk Müziği kuramını geliştirdi.

1995 yılında döndüğü memleketi Van’da bu anlamda Türk Sanat Müziği alanında halkın bu müziğe uzak olduğunu fark ederek bu konuda çalışmalar başlattı. İlk olarak genç nesil ile başlanması gerektiğini düşünerek lise gençlerinden oluşan bir koro kurdu. Bu ilk korosundan çok sayıda kişi müzik bölümü ve konservatuarlara girdi ve halen müzik öğretmeni olarak çalışan çok sayıda öğrencisi bulunmaktadır. Bu anlamda kültürel değişim yaşayan Van ilinde Türk Sanat Müziğinin sevilmesinde önemli katkıları oldu.

1996 yılında “Van Musiki Derneği” adlı müzik derneğini kurdu, yaklaşık 13 yıl bu derneğin yöneticiliğini yaptı. Bu dernek bünyesinde bir çok müzisyen yetişti ve yetiştirdi. Van’da dernekler alanında ilk Türk Halk Müziği, Çocuk ve Türk Tasavvuf Müziği korolarını kurdu. Van tarihinde ilk defa “Van Türküleri” konserler serisi düzenledi. 5 ayrı konserde 100 ün üzerinde Van Türküsü seslendirildi.

2001 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesinde bir ilk olarak Türk Sanat Müziği topluluğunu kurdu. Bu koro ile il içinde ve il dışında çok sayıda konser düzenledi. Ankara, İzmir, Aydın, Muğla, Hatay, Mersin, Trabzon, Ordu, Rize gibi ilerin yanında Van’ın ilçeleri ve komşu illerinde Türk Sanat Müziği konserleri düzenledi. Bu konserler ile Van ilinin sanatsal yönlerinin tanıtılmasına katkılar sağladı. Van’da yaptığı çalışmalar ulusal alandaki duayenlerin taktirlerini de kazandı. Besteci Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, Besteci Erol Sayan, TSM ses sanatçısı Melihat Gülses-Tanburi Necip Gülses, Ses sanatçısı Gökhan Sezen gibi isimler ile konserler düzenledi ve bu sanatçıların taktirini kazandı. Öğrencileri arasında ulusal başarılar kazananlar bulunmaktadır. 2008 yılında üniversite yöneticilerindeki ilgisizlik nedeni ile topluluğun danışmanlığından istifa etmesi sonucu topluluk fesh edildi. Van kentinde kurumsal ve toplumsal zorluklara daha fazla mücadele etmenin keyif vermemesi üzerine 2008 yılında Van Musiki Derneğini müzik arkadaşlarının ortak kararı ile kapattı ve müzik konusunda eğitim ve hizmet amaçlı çalışmalarını sonlandırdı.

2004 yılında katıldığı “Van Oturma Geceleri”nin birinde Van Türküleri konusunda çabaların çok yetersiz olduğunu gördü. Bu durumun kendi müzik hayatında da büyük bir eksiklik olduğunu düşünerek Van Türküleri konusunda kendisini geliştirerek yerel ve ulusal düzeyde araştırma ve çalışmalar başlattı. O günden sonra yoğunluğunu bu alana kaydırdı ve Van Türküleri ile ilgili bilgi ve belge toplamaya başladı. Bu alanda kişi ve kurumlardaki tüm arşivleri araştırdı. Çok önemli ve özel bilgi-belgelere ulaştı. Bu araştırmalarının sonuçlarını “Van Türküleri” adlı kitap çalışması ile kamuoyuna sunacaktır.

Van türkülerini araştırırken Van’ın derinliklerinde bir hazine olduğunu fark etti. Van kültürü üzerine bir araştırmacının çıkmamış olması ve il içi kurumların duyarsızlığı nedeniyle yok olan Van kültürüne hizmet edilmesi gerektiğine karar verdi. Birikim ve ilişkilerini eksiklik olarak gördüğü bu yöne kaydırdıktan sonra YYÜ yetkililerini sorumluluk almak kaydıyla Van ile ilgili araştırmalar yapacak bir merkez kurulması gerektiğine ikna etti. Yetkililerin desteği ile bu fikir hayat buldu ve “Van Gölü Çevresi Tarihi Eserleri ve Kültür Değerlerini Araştırma Merkezi”ne müdür olarak atandı. 2007-2013 yılları arası bu merkezin müdürlüğünü yaptı.

Bu merkezde Van ilinin tüm kültürel değerlerinin araştırılması ve kayıt altına alınması ile ilgili bir çok proje yürütüldü. Bu merkez çatısı altında çok sayıda panel, konferans ve konser düzenledi. Van kültüründe önemli yeri olan “Van Oturma Geceleri” nin yaşatılmasında ve yaygınlaştırılmasında katkılar sundu. Türkiye’de bir ilk olan 25 ciltlik “Van Külliyatı” adlı projeyi tamamladı. Yine Türkiye’de bir ilk olan kent konulu Türk Sanat Müziği Beste Yarışması düzenledi. Bu yarışma sonucunda Van üzerine 234 eserin bestelenmesi ile Van ilini Türkiye’de ayrıcalıklı bir konuma taşınmasını sağladı. Türkiye’de alanında başarılı ve saygınlık kazanmış bir çok besteci ve söz yazarının yanında Van Konulu Beste Yarışmasında jürü üyesi olan Besteci Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, Besteci Erol Sayan, Besteci Amir Ateş, Besteci Yılmaz Yüksel, Besteci Bilge Özgen gibi Türkiye’nin önemli müzik insanlarının takdirini kazandı.

Van Kültürüne katkılarından dolayı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından kendisi hakkında belgesel yapılmaya layık görüldü. 2010 yılında yapımcılığını Sema Dalgıç’ın yaptığı “Anadolu’nun Sıcak Yüzleri” adlı programa konu oldu.

 

ANADOLUNUN SICAK YÜZLERİ TRT PROGRAMI
( http://www.trt.net.tr/anasayfa/dinleizle.aspx?tur=tv&sk=cqkiOEQNREuhFS7nNs_uFw&sg=GCfc-MVxck2xGKe3KtiKAA&sm=DJsw4pIDwkCOS-28MJVLZw )


2011 yılında Haber Türk kanalında yayınlanan Yönetmenliğini Süleyman Kurt’un, sunuculuğunu Paul Dwayer’in yaptığı “Müzik ve Yol” adlı programın Van çekimlerinde bulundu. Yine 2011 yılında TRT müzik kanalının hazırladığı “Türkilerle Türkiye” adlı programda bir Van türküsüne klip çekilmesinde bulundu.
2011 yılında “Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği”ni kurdu. Van kültürü, diğer müzik ve kültürel çalışmalarına bu dernek bünyesinde devam etmektedir.

Yaptığı çalışmalardan dolayı değişik kurum ve kişilerden çok sayıda plaket, şilt ve teşekkür belgesi bulunmaktadır.


BESTELERİ

https://www.facebook.com/#!/photo.php?v=117619935085605&set=vb.100005127968588&type=3&theater

VAN ŞARKILARI-16- Can Bir Yana, Van Bir Yana

VAN VALİLİĞİ 26 ARALIK 2012'DE DÜZENLENEN VAN KONULU BESTE YARIŞMASININ FİNAL AKŞAMINDA SESLENDİRİLEN ESERLERİ CD YAPMIŞTIR. BU GÜZEL VE DEĞERLİ ÇALIŞMADAN DOLAYI KUTLUYORUM. ANCAK BU YARIŞMANIN FİKRİNİ ORTAYA ATAN, BAŞVURU AŞAMASINDA AYLARCA ÇALIŞAN VE GERÇEKLEŞMESİNDE RESMİ PROJE KOORDİNATÖRÜ OLARAK ÇOK EMEĞİ GEÇEN BİRİSİ OLMAMA RAĞMEN ADIM GEÇMEMİŞTİR. BUNDAN DAHA ÜZÜCÜ OLANI FİNAL GECESİ SESLENDİRİLMİŞ OLMASINA RAĞMEN BENİM BESTEM BU CD'DE SANSÜRLENMİŞTİR. BU DURUMUN TAKTİRİNİ VAN VE MÜZiK KAMUOYUNA BIRAKIYORUM. (Lütfen bu konuda yorum yapmayınız...! )


VAN KONULU BESTE YARIŞMASINDA SESLENDİRİLMİŞ OLUP YARIŞMADAN BİR YIL ÖNCE BESTELENMİŞTİR.

Beste: M. Murat Oto, M Murat Oto Sanat
Güfte: Birinci kıta anonim, 2 ve 3. kıtalar M.Murat Oto
Makam: Mahur
Solist: Gökhan Oto

Yüreğim nasıl dayana?
Van yerine cihan yana
Her taşına bin can feda
Can bir yana, Van bir yana

Ayrıldık yürek yana yana
Göç kervanı oldu reva
Muhacırlık cana eza
Can bir yana, Van bir yana

Döndük yıllar sonra Van'a
Özlem bitti kana kana
Güzelliğin anlayana
Can bir yana, Van bir yana
Süre: 6:49

 
 
Designed by Hasan ÇELİKYÜREK
Yayım : 03.06.2012 Güncelleme : 13.07.2013
Site İçeriğinin İzinsiz Alınması Kopyalanması Yasaktır. © - 2005