Burhan Oralay
 
Türk Halk Müziği / Bağlama Hakkında / Bağlama Yapımcıları / COŞKUN GÜLA

COŞKUN GÜLA

ZAMAN GAZETESİ, 20.08.2000, KÜLTÜR – SANAT, MÜZİK, ABDULLAH KILIÇ’IN sayfasından.

BAĞLAMADA TEZENE TAVIRLARI

Anadolu müziğinin, geleneksel bağlama icrası ve yapımının, ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden biri olan Coşkun Güla'nın öncülüğünde Bircan Pullukçuoğlu, Pullukçuoğlu (solist) Sümer Ezgü'nün (solist-bağlama), Mehmet Üçer (tanbura) ve Okan Murat Öztürk (tanbura)'ün yaptığı kaydı yayınladı.

Türkülerdeki ısrarını sürdüren Kalan Müzik, yepyeni albümlerle müzikseverlere seslenmeye devam ediyor. Bu kapsamda bağlamasında tezene tavırlarıyla tanıdığımız Coşkun Güla ustanın öncülüğünde Bircan Pullukçuoğlu, Pullukçuoğlu (solist), Sümer Ezgü'nün (solist-bağlama), Mehmet Üçer (tanbura) ve Okan Murat Öztürk (tanbura)'ün yaptığı kaydı yayınladı. Daha çok Coşkun Güla'nın bağlama tavırlarının ağırlığı hissedilen albüm ile ilgili Okan Murat Öztürk'ün sayfamız için düştüğü not şöyle:

ÜNLÜLERİN HOCASI

Anadolu müziğinin, geleneksel bağlama icrası ve yapımının, ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden biri olan Coşkun Güla, 1944'te Ankara'da doğdu. Çocuk yaşlarda başlayan bağlama çalma merakı, ilerleyen yıllarda tüm yaşamını derinden etkiledi hatta yaşam tarzını belirledi. Aynı yıllar içinde, bağlamanın yapımıyla da yakından ilgilenmeye başlayan Güla, çalışmalarıyla kısa sürede dikkat çekmeye başladı. Küçük yaşlardan itibaren iyi bir radyo dinleyicisi olan Güla, Nida Tüfekçi'yi ilgiyle takip ediyordu. Bu ilgi etkinlenme olarak Güla'nın yaşamında yerini alırken, giderek ünlenmeye başlayan Coşkun Güla adını, Tüfekçi de çeşitli çevrelerden duymaya başladı. Sonunda Tüfekçi'nin ziyaretiyle başlayan dostluk Coşkun Güla adına da çok anlamlı bir ilişkiye döndü. O sırada Tarım Bakanlığı bünyesindeki görev yapan sanatçı Nida Tüfekçi'nin teklifiyle TRT'de uzman olarak çalışmaya başladı. TRT'ye 81. dönem olarak alınan sanatçıların yetişmesinde, Güla'nın uzmanlık döneminin payı vardır.

1979'da "Coşkun Müzik Eğitim, Öğretim ve Araştırma Merkezi" adını verdiği dershanede, halk müziği ve bağlama adına gerçek anlamda bir "okul"da sayısız insan yetiştiren Güla'nın öğrencileri arasında Bircan Pullukçuoğlu, Okan Murat Öztürk, Sümer Ezgü, Mehmet Üçer, Tolga Çandar, Gülşen Kutlu, Fatih Kısaparmak, Belki Akkale isimlerini saymak gerekir. Yine Musa Eroğlu ve İhsan Öztürk gibi hocalar da, bir dönem Coşkun Güla'nın bilgi ve birikiminden yararlanmışlardır.

Dönemindeki çoğu bağlama yapımcısını derinden etkileyen Güla, Musa Usta, Kemal Usta, Mehmet Usta, Zekeriya Usta gibi birçok yapımcının gelişmelerine yardımcı olmuştur. Bütünüyle kendine özgü bir form ve standart anlayışı geliştirmiş; tür ve ölçüleri belirli bir sisteme sokmuştur. Bağlama yapımında kullanılacak malzemelerin niteliği üzerine de araştırma ve deneyler yapmıştır. Bugün Türk müziği konservatuarlarının, çalgı yapım bölümünce de benimsenmiş olan sistemde, büyük çapta onun çalışmalarının izleri vardır.

Halk müziği ve bağlama alanlarında Coşkun Güla, önemli bir öncü rol üstlenmiştir. Yetiştiği kuşağın bir aydını olarak, yalnızca geleneği sürdürmekle yetinmeyip, geleneği dönüştürme yönünde de büyük çaba sarf etmiştir. Güla, halk müziğine katkısını Ankara'da eğitim vererek sürdürmektedir.

! BURHAN NOTU : Üzgünüm ama artık sağlık sorunları sebebiyle kapattığı dershanesini halen açmadı ve verdiği eğitimleri kısıtlı olarak evinde sürdürmektedir.

 
 
Designed by Hasan ÇELİKYÜREK
Yayım : 26.12.2005 Güncelleme : 18.05.2013
Site İçeriğinin İzinsiz Alınması Kopyalanması Yasaktır. © - 2005