Burhan Oralay
 
Türk Halk Müziği / Bağlama Hakkında / Bağlama Yapımcıları / COŞKUN GÜLA


COŞKUN GÜLA

BİYOGRAFİSİ

FOTO GALERİ

HAKKINDA

 

13.08.2014 Ankara, Birlik Mh.,

Coşkun Güla, Tevfik Arca, çeken Burhan Öralay

YAPITLARINDAN BAZILARI

 

GOOGLE Arama Motorundan Arama

YOUTUBE Video Paylaşım Sitesinden Arama

Türk Halk Müziğine Emek Verenler - ( SİTE İÇİ )


BİYOGRAFİSİ

 

M. Rasim Güla ve Hatice Güla’nın 4 çocuğundan ilki olan Sait Coşkun Güla 1944 yılında Ankara Hamamönü’nde dünyaya geldi. Daha sonra sırasıyla Saadet, Hilal ve Lale adlarında üç kız kardeşi oldu.

İlkokulu Dumlupınar, ortaokul ve liseyi Kurtuluş Lisesinde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Su bölümünden Tarım Yüksek mühendisi olarak mezun oldu. Askerliğini Ankara Mamak’ta 96. Dönem yedek subay olarak muhabere okulunda tamamladı. 1970 yılında Tarım Bakanlığı’nda göreve başladı. Bu dönemde Şube şefliği ve başmühendislik gibi görevlerinin dışında İsrail ve Almanya’da ziraat alanında çalışmalar yaptı ve 1979’da istifa ederek ayrıldı. Daha sonra Coşkun Güla Müzik Öğretim Evi’ni açarak müziğe olan tutkusunu hastalık dönemine kadar sürdürdü.

KENDİ ANLATIMINDAN

 

Ankara Teknik Tarım Müdürlüğü'nde Baş Mühendisken, Atatürk Lisesi Halk Müziği topluluğunu çalıştırıyor­dum. Nida Tüfekçi hoca çalışmamızı seyrettikten sonra, bana T.R.T.de konu uzmanlığını önerdi. Haftada iki yarım gün T.R.T de diğer zamanlarda da asıl görev yerimde çalışmaya başladım.

O.D.T.U, Hacettepe Tıp Fakültesi, bazı yüksek okul ve liselerin Halk Müziği topluluklarını çalıştırmış olmam, iyice tanınmama ve dershane açmam için baskılara neden oldu.

Geçen uzunca sürede; Almanya, Ingiltere ve İsrail'de mesleki stajlarımı, 1974 yılında da bir oktavdaki 53 koma sesinin (dolayısıyla bağlamanın perde ayarlarını) duyarlı ölçülerini hesapladım.

1979 yılında baskılara dayanamayarak erken emekli oldum ve dershaneyi açtım. 1881 yılında dershane­yi, Necatibey Caddesindeki daireme taşıyınca yardımcı öğreticiler gerekti.

Bircan Pullukçuoğlu, Mehmet Üçer, Ferhat Durmuş ve Savaş Ekici hem öğrenci hem de öğretici olarak ders­hanemizde çalıştılar. Daha sonra Bircan, Mehmet ve Ferhat T.R.T. de Savaş da Öğretim Görevlisi olarak Ga­ziantep Konservatuarında görev aldılar.

Gelen öğrencinin önce psikolojik yapısını, beceri ve beklentisini anlamaya çalışırım. Örneğin; öğrencinin velisi "gençliğimizde türkü çalmayı, söylemeyi çok istedim ama olmadı" derse, öğrencinin beceri ve beklentisi velisinin isteğiyle örtüşmüyorsa, aileye bilgiler verir ve öğrenciyi derse alamam.

Öğrenci isteğiyle gelmişse test eder, 1. Amatör, 2. Yetişkin amatör, 3. Profesyonel Eğitim Sistemimizin han­gisinin öğretileceğini anlatırım. Tüm öğretmenlerim de aynı uygulamaları yaparlar.

T.R.T.nin ve Kültür Bakanlığı'nın Halk Müziği ses ve saz sanatçılarının çok büyük bölümü dershanemizde eğitildi.

Pek çok öğrencimizin sanatçı olarak meslek sahibi olması, hepimizi onurlandırdı. Çok öğrenciyle çalışmak dolayısıyla çok insanı tanımak bana çok şey öğretti. Ancak, müzik bilgilerimi paylaşamadığım çok sayıda mü­zik severimiz var. Bu nedenle kitabımı kaleme aldım.

Yararlı olacağı umuduyla.
Tar. Yük. Mühendisi T.H.M. Uzmanı Coşkun GÜLA 2 - 05 - 2006 ANKARA

 

 
 
 
 
Designed by Hasan ÇELİKYÜREK
Yayım : 26.12.2005 Güncelleme : 18.05.2013
Site İçeriğinin İzinsiz Alınması Kopyalanması Yasaktır. © - 2005